Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ- Mάθημα αλήθειας από το μόνο νεοελληνικό θέατρο - Γιάννης Τσαρούχης

Διαβάζοντάς το , διαπίστωσή μου είναι πως την ίδια δύναμη που είχε το πινέλο του , διέθετε και η πένα του !!
Ενα ψυχογράφημα , μια σκιαγράφηση της αστικής κοινωνίας περασμένων κι αλησμόνητων χρόνων !!!
Ενα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο 
Αγαθόν το εξομολογείσθαι 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
εκδόσεις Καστανιώτη 
Καλοκαίρι στον Πειραιά .Τα παιδάκια ντυμένα με ναυτικά από ψιλόριγο μπλέ κι άσπρο από τις καθημερινές από κάτασπρο λινό για τις Κυριακές και εορτές .Τα κορίτσια με μακριά μαλλιά και φιόγκους και σαρλότες .Τ΄αγοράκια με καπέλα ψάθινα , μ΄ένα όνομα ένδοξου πολεμικού πλοίου πάνω στην κορδέλα.
Οι καλές οικογένειες κάθονταν στα νεοκλασικά σπίτια , ψηλοτάβανα και δροσερά , κατασκότεινα όπως το ήθελε ο συρμός και η μέχρι τρέλας φροντίδα για την πάστρα .
΄Ασπρα κεντητά στόρια , από βαρύ λινό κρέμ , άσπρα ντύματα στα έπιπλα των πεντακάθαρων σαλονιών .Σπίτια δίπλα στη θάλασσα με καρυάτιδες και μπαλαούστρες εξ οπτής γης .Διάφορα αγάλματα , επίσης πήλινα , φερμένα μάλλον απ΄την Ιταλία . Ο Ερμής , Ο Ποσειδών , η Αθηνά , όλος ο κόσμος μιας αρχαιότητος της σκηνογραφικής σκιαγραφίας , που ερχόταν ξανά ύστερα από αιώνες στη χώρα με το χρυσό κι ασημένιο φως απ΄όπου ξεκίνησε .Μέσα σ΄αυτή την κοινωνία , την ξετρελλαμένη για Ευρωπαϊκά και Βόρεια σχέδια και ιδέες , όπου οι θρήσκες μικροαστές ντύνονταν σαν τις Ρωσίδες πριγκίπισσες και τα καταμελάχροινα παιδάκια των βιοπαλαιστών σαν τα προγκιπόπουλα του Βορρά .
Σ΄αυτό τον κόσμο που ανάσαινε τον γλυκό θαλάσσιο αέρα της Αττικής , στα καφενεία με τις γκαζόζες , δίπλα στην αντανάκλαση των σπιτιών μέσα στο νερό , όπως στα έργα του ΚΛΩΝΤ ΛΩΡΕΝ σχεδόν , μετά την δύση του ήλιου μόλις νύχτωνε , ακουγόταν μια φωνή αντρική , μαγευτική , υποβλητική , λες η φωνή του μεγάλου Πανός γεμάτη ανηλεή ειρωνεία .


Ηταν η φωνή του καραγκιοζοπαίκτη , μέσα στη νύχτα που αμυδρά φώτιζε η ασετυλίνη του μπερντέ .
Παγίδα αναπόφευκτη για τις αγνές παιδικές φαντασίες . Μέσα σ΄αυτή τη δυνατή φωνή , όλο το μέλλον του οργανισμού τους .
Ο Χαρίδημος εκεί κάπου στην Φρεαττύδα κι ο μεγαλοπρεπής Δεδούσαρος απέναντι στον Ομιλο των Ερετών , κοντά στο αξιοθαύμαστο σπίτι του Στρίγκου .
Ο ι ρεκλάμες του Δεδούσαρου πάνω στο φτηνό χαρτί του μέτρου , υπόλευκο σαν τον κάμπο των λευκών ληκύθων , ζωγραφισμένες με ώχρα , φούμο , χοντροκόκκινο κι άσπρο ( με τα χρώματα που αργότερα θα μάθαινα στα αρχαιολογικά βιβλία πως τα λένε Πολυγνώτια) , εκφράζανε με σχήματα και συνδυασμούς χρωμάτων το μεγαλείο της φωνής , που κάνει αισθητή τη βροντή της αυτοσυγκέντρωσης .
Ελληνικά πράγματα , ρωμαίϊκα , αναγγέλλανε κάθε μέρα , νυχτερινές τελετές του λόγο και της φωνής .


Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»

Σύμφωνα με ένα παλιό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ   ήταν το σύνθημα με αναφορά στη ρήση της Ρόζας Λούξεμπουργκ  που χρησιμοποίησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και νυν Πρωθυπουργός μας κ. Γεώργιος Παπανδρέου για   να αποδείξει  πρωτίστως  τη σοσιαλιστική νομιμοποίησή του. ΄Οχι με τους όρους της ιστορικής αναφοράς όπως αναφέρεται στην εφημερίδα , ούτε καν του κομματικού παρελθόντος. Πως θα μπορούσε άλλωστε ;  Αλλά με βάση το πρόγραμμά του  !!!! Δεν θα ήταν, βέβαια, αμιγώς σοσιαλιστικό. Πόσο σοσιαλιστικό όμως με τα σημερινά δεδομένα και τον ορισμό της έννοιας  είναι ;


Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ στην ακραία του έκφραση είναι η απόλυτη ισότητα. Ο Μπέρναρντ Σω μιλούσε για ίσο εισόδημα σε όλους, ανεξάρτητα από καταγωγή, ικανότητα, εργατικότητα, παραγωγικότητα. «Αυτό είναι σοσιαλισμός -έλεγε- και τίποτα άλλο δεν είναι σοσιαλισμός». Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ούτε άλλοτε στις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. 

Από τα πολύ παλιά χρόνια, γεννήθηκε στη  σκέψη ορισμένων οραματιστών μια ιδεώδης κοινωνία που θα συνδύαζε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευημερία με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία. Στη  φανταστική αυτή κοινωνία, δεν θα υπήρχαν πλούσιοι και φτωχοί, έχοντες και μη έχοντες και γενικά ταξικές διακρίσεις. Δεν θα υπήρχε επίσης εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ή λαού από λαό. Δεν θα υπήρχε ακόμη, κανενός είδους καταπίεση  - οικονομική, κοινωνική, πολιτική ή πνευματική. Στην ιδεατή αυτή κοινωνία, την χαμένη στα βάθη του μέλλοντος, θα έπαυαν οι αδικίες, θα καταργούνταν οι πόλεμοι, θα τελείωναν οι στερήσεις. Γενικά, θα εξαλείφονταν όλα τα δεινά από τα οποία υποφέρει ανέκαθεν η ανθρωπότητα. Σε αυτήν την τέλεια κοινωνία, όλα τα μέλη της θα απολάμβαναν αδελφωμένα, μια ολοκληρωμένη ελευθερία, τόσο απέναντι στις υλικές ανάγκες  όσο κι απέναντι στους άλλους ανθρώπους. 
Την ιδανική αυτή κοινωνία που μετέπειτα την βάφτισαν «σοσιαλιστική» την φαντάστηκαν πρώτοι διάφοροι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Ο πρώτος γνωστός «σοσιαλιστής» είναι ο φιλόσοφος Αντιφών που δίδαξε ότι πρέπει να καταργηθούν οι ταξικές διακρίσεις. Ακολούθησε ο Φαλέας ο Χαλκηδόνιος που υποστήριξε την θεωρία της κοινοκτημοσύνης (ίσας είναι τας κτήσεις των πολιτών). Ο Ανώνυμος του Ιαμβλύχου πάλι, ανέπτυξε την άποψη ότι τα πολιτικά προβλήματα έχουν πολύ συχνά οικονομικά και κοινωνικά αίτια, άποψη που ο μαρξισμός αιώνες αργότερα ανήγαγε στο απόλυτο και την κατέστησε πυρήνα της φιλοσοφίας του. Ο Αλκιδάμας ο Ελεάτης διακήρυξε ότι «ελευθέρους πάντας άφηκε θεός, ουδένα δε δούλον η φύσις πεποίηκεν». 
Το καθεστώς που εισήγαγε ο Λυκούργος στην Σπάρτη, είχε πολλά «σοσιαλιστικά», όπως θα λέγαμε σήμερα χαρακτηριστικά. Η σπαρτιατική κοινωνία της αρχαίας Ελλάδος, είχε σαν γνωρίσματά της την κοινοκτημοσύνη, καταναγκαστική εργασία, την στρατοκρατία, την έλλειψη ελευθερίας. 
Ο Σόλων Εξάλλου διαίρεσε, όπως είναι γνωστό, την Αθηναϊκή κοινωνία σε τάξεις ή κατηγορίες και μάλιστα με οικονομικά κριτήρια, 2500 χρόνια πριν από τον Μαρξ. Με την διαγραφή των χρεών (σεισάχθεια) και την επιβολή της «προοδευτικής φορολογίας», ο Σόλων θεωρείται από πολλούς σαν ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που εφάρμοσε στην πράξη βασικές αρχές του σοσιαλισμού. 
Ο Πλάτων από την πλευρά του, στην περίφημη «πολιτεία» του, προτείνει ένα ιδιότυπο σύστημα «αριστοκρατικού σοσιαλισμού» που στηρίζεται στην αρχή της κοινοκτημοσύνης. Στην πολιτεία αυτήν, κατά το σχέδιο του Πλάτωνος, θα υπήρχαν τρεις χωριστές τάξεις: των φιλοσόφων ή αρχόντων» που θα ασκούσαν όλη την εξουσία, των «επικούρων ή φυλάκων» που θα ήταν τα εκτελεστικά όργανα των πρώτων (στρατός, αστυνομία, κρατικός μηχανισμός) και των «παραγωγών», δηλαδή των εργαζομένων αγροτών και χειροτεχνών. Έτσι, ο Πλάτων εγκαταλείπει το άτομο και στρέφεται προς την εξυπηρέτηση ομαδικών και συνολικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα όμως, διαχωρίζει τους ανθρώπους που βλέπει ότι είναι άνισοι μεταξύ τους , σε τάξεις, που η καθεμιά τους έχει άλλο προορισμό. Μόνο η Τρίτη τάξη, των παραγωγών, που θα ήταν και η πολυπληθέστερη, θα είχε ιδιοκτησία και οικογένεια. Οι δύο πρώτες τάξεις πρέπει να κυβερνούν τους πολλούς, τους «παραγωγούς». Τα μέλη τους, όφειλαν να απαλλαγούν από κάθε ιδιοτέλεια και προσωπικό συμφέρον. Γι αυτό μεταξύ τους θα ίσχυε η κοινοκτημοσύνη. 
Ο Ιάμβουλος, στην «Ηλιούπολή» του, περιγράφει την μυθική χώρα των μακάρων όπου οι άνθρωποι υπηρετούν ο ένας τον άλλο και μοιράζονται δίκαια τα αγαθά. 
Το «σοσιαλιστικό» ιδεώδες ενέπνευσε και την μεγάλη επανάσταση της Περγάμου που αρχηγός της ήταν ο Αριστόνικος. 
Μπορούμε λοιπόν να πούμε, ότι σαν ιδέα διάχυτη και ουτοπική, ο σοσιαλισμός, σε μια πρώτη μορφή, είδε το φως στην αρχαία Ελλάδα. 
Εκεί έγιναν τα πρώτα σοσιαλιστικά πειράματα. Το κυριότερο είναι των Λιπαρίων νήσων (βορείως της Σικελίας). Σε αυτές, το 580 π.Χ. Ρόδιοι και Κνίδιοι ίδρυσαν κοινοβιακή κοινωνία που έζησε ως το 251 π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τα νησιά. 
Πάντως, τόσο κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους όσο και κατά τους βυζαντινούς, το όνειρο της ιδεώδους κοινωνίας πέφτει στην εντελώς υποτυπώδη μορφή και ξανακάνει την εμφάνισή του σαν συγκροτημένη σκέψη, μόνο κατά την Αναγέννηση, όταν οι μεγάλες ανακαλύψεις δίνουν στην φαντασία πελώρια φτερά. 
Αυτά οραματίστηκαν  για μια  ιδεώδη κοινωνία χιλιάδες χρόνια πριν , που δε θα υπήρχαν ανισότητες ....που δε θα υπήρχαν πλούσιοι και φτωχοί ... έχοντες και μη έχοντες μια κοινωνία ισονομίας - ισοπολιτείας ...
σήμερα τι ; 

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ





Xαράς ευαγγέλια !!! η ακόλουθη είδηση που είδα να δημοσιεύεται  στο IN-VITRO του Ιουνίου για την προσβασιμότητα όλων πλέον των πολιτών στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης .Στιγμιαία ένιωσα μια ανακούφιση  από την εξέλιξη τούτη .Eίναι σαφέστατα ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που στόχο έχει να  ανακουφίσει τη λειτουργία των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες  και μερικώς να συμβάλει με τα μέτρα που υιοθετούνται στην εξυγίανση των οικονομικών της υγείας .Ανησυχητικό εν μέρει είναι  πως με την ένταξη  των Στρατιωτικών  Νοσοκομείων  στο ψυχορραγόν Εθνικό Σύστημα Υγείας το μόνο που σκέφτηκα είναι να μην ακολουθήσουν την πτωτική πορεία των λοιπών νοσηλευτικών  ιδρυμάτων που έχουν υπαχθεί στο Ε.Σ.Υ. παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εθνικής ΄Αμυνας κ. Ελευθέριου Βενιζέλου ο οποίος τόνισε πως δε θίγεται το γνωστό υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των στρατιωτικών νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων εκφράζοντας τη βεβαιότητα, ότι οι στρατιωτικοί γιατροί θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας .
Δεκατρία είναι τα μέτρα που θα θεσμοθετηθούν σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων προκειμένου  η προσφορά των Ενόπλων δυνάμεων να επεκταθεί ευρέως στο κοινωνικό σύνολο .
Τα μέτρα  καθώς  και τα κριτήρια νοσηλείας σε αυτά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας καθημερινής αναλυτικά έχουν ως ακολούθως : 



1. Όλοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (401, ΓΝΑ, ΝΝΑ, ΝΙΜΤΣ, 424). Ο αριθμός των ιδιωτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα του νοσοκομείου και τη βαρύτητα του περιστατικού, καθώς θα προτιμώνται περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που απαιτούν αντιμετώπιση από εξειδικευμένο προσωπικό. Θα λαμβάνονται επίσης υπόψιν ιδιαίτεροι κοινωνικοί λόγοι που μπορεί να συντρέχουν.
2. Στους δικαιούχους περίθαλψης των στρατιωτικών νοσοκομείων εντάσσονται, με τους ίδιους όρους με το στρατιωτικό προσωπικό, τα μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και οι απόστρατοί τους.
3. Κατά το πρότυπο των κλινών των ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων που διατίθενται μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), οι διαθέσιμες καθημερινά κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ανακοινώνονται κάθε πρωί στο ΕΚΕΠΥ, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο ΕΚΕΠΥ για συντονισμό.
4. Τα εργαστήρια και τα ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων των ΕΔ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων για κάθε πολίτη. Αναρτάται στο Διαδίκτυο ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία των ΕΔ είτε μέσω παραπομπής από νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής είτε και με απευθείας ραντεβού.
5. Οι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού στην περιφέρεια θα διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Με την ίδια λογική, οι υποδομές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου χρειάζεται, θα διατίθενται και για εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού και κυρίως για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτείται τώρα μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού σε άλλες περιοχές. Οι λεπτομέρειες θα οριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Υγείας, αλλά το μέτρο εφαρμόζετεαι άμεσα ύστερα από συνεννόηση της διοίκησης κάθε ενδιαφερόμενου νοσοκομείου του ΕΣΥ με το ΓΕΣ.
6. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ επεκτείνεται και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ηδη, σημαντικός αριθμός εργαστηρίων και ειδικών τμημάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων λειτουργούν και απογεύματα. Αυτό τώρα γενικεύεται.
7. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε διαρκή εφημερία και ετοιμότητα.
8. Οι στρατιωτικοί γιατροί αλλά και οι οπλίτες γιατροί που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού θα συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειάς τους, ώστε αυτοί μεν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας προς όφελος του γενικού πληθυσμού, οι δε υποδομές των Κέντρων Υγείας να διατίθενται και για το στρατιωτικό προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης. Είναι προφανές ότι στις μονάδες που είναι απομακρυσμένες θα υπάρχει πάντα γιατρός της μονάδας.
9. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής (401, ΝΝΑ, ΓΝΑ) αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν την περίθαλψη των κατοίκων των νήσων της άγονης γραμμής, του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Σκύρος, Αγ. Ευστράτιος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Ψαρά, Μικρές Κυκλάδες, κλπ).
10. Εκτός των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που διενεργούνται στο σύνολό τους από τις ΕΔ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΕΚΑΒ τα ασθενοφόρα οχήματα των στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών θα διατίθενται για τη μεταφορά ασθενών από τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας στα νοσοκομεία, χωρίς να παρακωλύονται οι ανάγκες των μονάδων.
11. Σε όλα τα νοσοκομεία των ΕΔ τοποθετείται επαρκές στελεχικό δυναμικό αξιωματικών Οικονομικού και Πληροφορικής, ώστε να επιτευχθεί όσο γίνεται ταχύτερη αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος «Φίλιππος» και η εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Στο πρόγραμμα τηλεμετρικής του συστήματος «Φίλιππος» θα επιδιωχθεί να συνδεθούν όσο γίνεται περισσότερα σημεία (μονάδες, Κέντρα Υγείας, κοκ).
12. Ολες οι αποφάσεις των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που σχετίζονται με την προμήθεια και διακίνηση φαρμάκων και υλικών επεκτείνονται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Εως την πλήρη εφαρμογή των μέτρων αυτών, οι σχετικές διαδικασίες θα διεξάγονται διακλαδικά και κατά ενιαίο τρόπο για όλα τα νοσοκομεία των ΕΔ και για όλους τους κλάδους, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές οικονομίες κλίμακας. Το ίδιο ισχύει και ως προς τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η πρώτη εμπειρία από τις οποίες στο ΝΝΑ είναι ιδιαίτερα θετική.
13. Το υπάρχον στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και νοσηλευτικού υλικού θα αξιοποιηθεί πλήρως για την κάλυψη των αναγκών όλων των κλάδων των ΕΔ.
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία, λόγω της φύσης τους, δεν εντάσσονται στο γνωστό σύστημα εφημεριών.
Το στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής μη συνταγογραφημένων φαρμάκων και υλικών θα αξιοποιηθεί πλήρως, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης είπε, ότι λαμβάνονται υπόψη οι νομικές ρήτρες για τα κληροδοτήματα, αλλά δεν αλλάζει ο χαρακτήρας των νοσοκομείων. Τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων ανέρχονται σε 255 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΠΑΔ προς αυτά είναι ύψους 210 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι εάν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΠΑΔ εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα υπάρξει όφελος και το σύστημα σε πλήρη λειτουργία θα έχει θετικό ισοζύγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του κλειστού νοσήλιου του ΟΠΑΔ.
Εξάλλου, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών σε φαινόμενα σπατάλης των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου έχουν διαπιστωθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη λειτουργίας ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος για τους ασθενείς για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.
Τις προσεχείς ημέρες ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αναφέρθηκε στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τονίζοντας ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της εταιρίας και σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο διαγωνισμό για τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης να τεθεί ως απαράβατος όρος η συμπαραγωγή τους με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.