Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΚΑΣΣΙΑΝΗ


Μεγάλη Τρίτη σήμερα.... απ΄άκρη σ΄άκρη της Ελλάδας ,σ΄όλες τις εκκλησίες , ψάλλεται το απείρου κάλλους τροπάριο .Για μια ακόμη φορά , μας δίδεται η δυνατότητα να θαυμάσουμε την ευφυϊα αυτής της γυναίκας και να προβληματιστούμε ...... αν οι άντρες προτιμούν τις έξυπνες ή τις όμορφες .........

Αξίζει να δούμε την απάντηση που έδωσε η όμορφη και έξυπνη κόρη στο νεαρό αυτοκράτορα , ο οποίος θαμπωμένος από την ομορφιά της , θέλησε να δοκιμάσει και την εξυπνάδα της ...υποθέτω όμως ... πως αν δεν ήταν και όμορφη ...η έξυπνη απάντησή της ,δε θα είχε και τόσο μεγάλη σημασία .

Γεννήθηκε μεταξύ του 805 και του 810 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γόνος πλούσιας οικογενείας .

Όταν μεγάλωσε συνδύαζε τη σωματική ομορφιά με την εξυπνάδα της. Τρεις βυζαντινοί χρονικογράφοι, ο Συμεών ο μεταφραστής, ο Γεώργιος Αμαρτωλός και ο Λέων ο Γραμματικός, αναφέρουν ότι έλαβε μέρος στην τελετή επιλογής νύφης για τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, την οποία είχε οργανώσει η μητριά του Ευφροσύνη. Σε αυτή ο αυτοκράτορας επέλεγε τη σύζυγο της αρεσκείας του , δίνοντας της ένα χρυσό μήλο. Θαμπωμένος από την ομορφιά της , ο νεαρός αυτοκράτορας την πλησίασε και της είπε: «Από μία γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά (πράγματα)», αναφερόμενος στην αμαρτία και τις συμφορές που προέκυψαν από την Εύα. Εκείνη , ετοιμόλογη, του απάντησε: «Και από μία γυναίκα (ήρθαν στον κόσμο τα καλά πράγματα )», αναφερόμενη στην ελπίδα της σωτηρίας από την ενσάρκωση του Χριστού μέσω της Παναγίας.

Με βάση την παράδοση ο ακριβής διάλογος ήταν

«Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα».

Η Κασσιανή έδωσε δείγματα του πνεύματός της, ανταπαντώντας:

«Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω».

Ο εγωισμός του Θεόφιλου τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να απορρίψει την Κασσιανή και να επιλέξει τη Θεοδώρα για σύζυγό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου